Despre joc, pe scurt

Unul din jocurile ce si-au facut aparitia in colectia mea dupa targul Spiel 2011 este Trajan, un joc realizat de designerul Stefan Feld, publicat de editurile Ammonit Spiele, Hutter Trade GmbH + Co KG  si asteptat de multi jucatori pasionati.

Plasat in Roma antica in jurul anului 110 DC, Trajan este un joc de dezvoltare in care jucatorii incearca sa-si mareasca puterea si influenta in diferite domenii ale vietii din imperiu cum ar fi influenta politica, comertul, dominatia militara si alte domenii importante ale culturii romane.

Principalul mecanism de joc folosit in Trajan este asemanator cu cel al familiei de jocuri Mancala despre care va vorbeam aici. Despre joc si mai ales despre cum se desfasoara, o sa vorbim in alt articol, acum ne vom rezuma la prezentarea in detaliu a componentelor.

Responsabil de grafica jocului este Jo Hartwig si cel putin din punctul meu de vedere, chiar a facut o treaba buna, culorile si elementele folosite fiind alese cu gust.

Cutie Trajan, coperta fata cu autograful lui Stefan Feld

 

Cutie Trajan, coperta spate

Dupa ce ne-am delectat cu frumoasa coperta a jocului, nuantele de mov dand o nota de regalitate si spiritualitate, descoperim in cutie un insert de carton ce pastreaza foarte bine componentele de joc, chiar daca au fost separate pe categorii in diferite pungi zip.

Ce mai gasim in cutia jocului Trajan?

O tabla de joc ce contine diferite parti ale Imperiului Roman, incepand cu Senatul Romei, trecand pe la Arcul lui Traian, forumul, portul si mergand inspre provinciile indepartate ale Britaniei si Germaniei. Tabla este impartita in 6 zone, o actiune specifica fiind alocata fiecarei zone.

 

60 de token-uri de lemn pentru jucatori – cate 15 pentru fiecare din cei 4 jucatori posibili in culorile rosu, verde, albastru si maro. Acestea simbolizeaza legionarii sau muncitorii jucatorilor.

 

4 token-uri cu Lideri Militari si 8 discuri de lemn in cele 4 culori ale jucatorilor. Liderii militari ocupa provinciile cu legionari. Discurile de lemn sunt folosite de jucatori pentru a numara punctele de victorie si pentru a vota in Senat.

 

4 table de joc individuale in culorile jucatorilor, avand pe ele cercul de actiuni cu 6 tavite si avand spatii pentru jetoanele colectate de jucatori.

 

4 Arce ale lui Traian, cate una pentru fiecare jucator, acestea marcand locul pe tabla unui jucator pentru un nou jeton Traian.

 

48 de markere octogonale pentru actiuni, din lemn, cate 8 din urmatoarele culori: galben, portocaliu, verde deschis, alb, roz si albastru. Jucatorii le plaseaza in cerucl de actiuni de pe tabla individuala de joc.

 

Un marker de timp, folosit pentru inregsitrarea trecerii timpului de joc.

 

60 de carti cu produse, 12 produse diferite, cate 5 din fiecare.

 

54 jetoane de carton Traian.

 

70 jetoane de carton Forum.

 

12 jetoane de carton cu Extra Actiuni.

 

20 jetoane de carton Constructie.

 

24 jetoane de carton 2+ .

 

15 jetoane de carton Cerere (paine, jocuri, religie).

 

3 jetoane de carton Nave.

 

12 jetoane de carton Bonus.

 

4 jetoane de carton Trimestru (I, II, III si IV).

 

Un saculet din panza pentru jetoanele Bonus.

 

2 regulamente color in limbile engleza si germana.

Dupa cum ati observat mai sus, componentele nu sunt dependende de limba, durata estimata de joc fiind de 30 de minute per jucator. Stiu ca v-am facut curiosi, la fel sunt si eu, de abia astept sa vad cum decurge un joc de Trajan.

Cum vi se pare? Arata bine?