Tot timpul am fost fascinat de jocurile sau testele de inteligenta in care aveai 2 imagini, foarte asemanatoare, si trebuia sa gasesti diferentele dintre ele.

Cum, multumita celor de la Lex Hobby Store, avem acum si in limba romana o editie a jocului Tzolk’in: The Mayan CalendarTzolk’in: Calendarul Maias – m-am pus pe analizat cele 2 editii.

Chiar daca la o prima vedere ai spune ca sunt la fel, editia in limba romana vine cu cateva imbunatatiri, pe care o sa le evidentiez mai jos, printre pozele comparative. Comparatia va fi facuta cu editia in limba engleza cumparata de la Essen 2012.

Editia in limba romana aduce (in limita stocului disponibil) o mini-extensie ce contine un jeton de Avere (Cisterna) si un jeton Monument (Granarul). Aceasta mini extensie a fost publicata initial in numarul 6/2012 al revistei Spielbox, dar in prezent ea vine impreuna cu jocul Tzolk’in: Calendarul Maias.


Mini-extensie Tzolk’in: Calendarul Maias


Cutiile sunt aproape identice, cu cateva mici observatii:
– logo-ul celor de la Rio Grande Games a fost inlocuit de logo-ul Lex Grup;
– au aparut logo-urile premiilor obtinute – Swiss Gamers Award 2012 si Ludoteca Ideale 2013.

Cutii Tzolk’in: Calendarul Maias si Tzolk’in: The Mayan Calendar


Tabla de joc a editiei in limba romana a suferit cateva modificari. In primul rand, aceasta nu mai este lucioasa ca la editia in limba engleza, lumina ne mai fiind reflectata in ochii jucatorilor asa de tare.

A fost schimbat si modul in care se imbina partile componente ale hartii, cartonul folosit avand o calitate mult mai buna(am auzit de cazuri in care dupa multe partide, anumite parti ale hartii jocului in limba engleza s-au rupt). In plus, rotile se invart mult mai usor.

Tablele de joc Tzolk’in: Calendarul Maias si Tzolk’in: The Mayan Calendar


Cuburile ce reprezinta Aurul nu mai sunt ca la editia in limba engleza vopsite cu un auriu metalic, ele sunt acum galbene. Un lucru foarte util, in lumina mai slaba se puteau confunda cu cuburile gri (Piatra).

Cuburi resurse Tzolk’in: Calendarul Maias si Tzolk’in: The Mayan Calendar


Restul componentelor au ramas la fel, dupa cum puteti observa si in pozele de mai jos.


Tzolk’in: Calendarul Maias ne-a fost oferit pentru acest pictorial incendiar de cei de la Lex Hobby Store. Il poti comanda si tu impreuna cu mini-extensia de aici.