Capitanul este probabil cel mai dificil rol pe care sa il folosesti corect la Puerto Rico. Cu atat de multe alegeri care trebuie facute – cand sa incarci, ce marfa sa incarci si pe care dintre nave, a fi Capitan nu este deloc usor. Totusi, folosit corespunzator, Capitanul iti poate aduce o multime de puncte de victorie, ii poate impiedica pe adversari sa castige bani si chiar sa-ti aduca tie ceva bani.

1. Alege Capitanul atunci cand navele sunt pe jumatate incarcate si ai prea multe butoaie cu marfa. Daca exista posibilitatea ca butoaiele tale cu marfa sa putrezeasca in cazul in care jucatorul din stanga ta alege Capitanul, nu-i da aceasta oportunitate. Asigura-te ca cea mai mare incarcatura a ta ajunge la bord si iti aduce puncte de victorie.

2. Imagineaza-ti exact situatiile in care pot ajunge navele daca nu alegi tu Capitanul. Daca exista spatiu suficient pentru marfurile tuturor jucatorilor si este posibil ca toata recolta ta sa fie incarcate pe nava, atunci nu este neaparat nevoie sa te grabesti in a alege Capitanul. Daca toate butoaiele tale sunt in siguranta, poti sa alegi mai bine un alt rol. In caz contrar, daca recolta ta poate fi distrusa, alege Capitanul pentru nu ajunge in aceasta situatie.

3. Foloseste-te de Port pentru tot ceea ce merita. Daca alegi Capitanul si ai Port, obtii trei puncte de victorie pentru un singur butoi. Acest lucru face ca alegerea Capitanului sa fie o alegere buna aproape de fiecare data, mai ales daca ceilalti jucatori pot incarca doar cate un butoi fiecare – asta le va aduce doar o treime din punctele tale.

4. Alege Capitanul cand jucatorul dinaintea ta tocmai a ales Mestesugarul. Acum, cand toata lumea are butoaie cu marfa, vrei sa te asiguri ca vei detine controlul asupra navelor si, de preferat, sa blochezi culturile celorlalti jucatori pe nave, inainte ca acestia sa le poata vinde. O faza de Capitan urmeaza aproape intotdeauna celei de Mestesugar, asa ca daca nu alegi tu Capitanul, atunci alt jucator o va face si va castiga punctele de victorie in locul tau.

5. Amana faza Capitanului daca detii o cladire nepopulata care te-ar ajuta in faza de Capitan, cum ar fi Portul sau Depozitul. In cazul in care butoaiele tale de marfa nu ar incapea la bord in in cazul in care altcineva ar alege Capitanul, alege mai bine Primarul. Daca ai butoaie care nu pot fi incarcate pe nave, s-ar putea sa vrei sa amani faza de Capitan pentru a popula cladirile de care ai nevoie – Nava proprie, Depozitul, etc.

6. Uita-te si la tablele de joc ale adversarilor inainte de a alege Capitanul, sa vezi ce tipuri de marfuri au. Daca tu ai doar unul sau doua tipuri de bunuri – mai ales porumb – trebuie neaparat sa alegi Capitanul, sa te asiguri ca tot porumbul tau va ajunge pe nava. Daca ai patru sau cinci tipuri de bunuri, e posibil sa nu ai nevoie sa alegi Capitanul, dar jucand acest rol vei alege ce tipuri de bunuri vor ajunge la bordul navelor. Daca poti incarca un butoi cu tutun sau cafea, in timp ce restul jucatorilor au indigo si porumb, ii poi incurca serios la faza de transport.

7. Gandeste-te intai la optiunile de tranzactionare inainte de a alege Capitanul. Tutunul sau cafeaua iti aduc doar cate un punct de victorie pentru un butoi incarcat pe o nava, insa ele valoreaza mai mult la Casa de Comert. Nu alege faza de Capitan daca ai fi obligat sa incarci cafeaua, iar tu ai nevoie de bani. Pe de alta parte, uneori, poti alege Capitanul pentru a te asigura ca cele trei nave nu au loc pentru productia ta, astfel incat cafeaua ta sa poata fi pastrata pentru tranzactionare.

Sfaturi & Atentionari

Alege Capitanul ca modalitate de protectie daca esti al doilea jucator in aceasta runda si ti-e teama ca urmatorul jucator va alege Mestesugarul. Acest lucru va impiedica orice alegere a fazei de Capitan ulterioara celei de Mestesugar in aceasta runda, iar tu vei avea ocazia sa fii primul care sa aleaga Capitanul in runda urmatoare…

Nu alege Capitanul daca adversarii tai vor obtine mai multe puncte de victorie decat tine.

Sursa: ehow.com