Silhouetters este un joc rapid si amuzant, cu carti de joc stil Dobble, in care jucatorii se intrec sa gaseasca cat mai repede ce se ascunde in umbra. Pe carti se vad niste siluete negre, care reprezinta persoane sau obiecte.

In cutie se afla:
50 de carti de joc circulare, fiecare cu siluete reprezentand o tema: spatiu cosmic, obiecte din casa, SF, pirati, autovehicule, etc.
3 zaruri pe care se aplica litere
9 jetoane negre, 4 jetoane albe, 1 jeton rosu
1 clepsidra de 1 minut

Pe zaruri se lipesc litere dupa patternul aflat pe folia cu stickere. Pe zaruri se vor lipi si 2 buline rosii care inseamna ca nu exista litera, precum si un sticker Silhouetters, care inseamna orice litera aleasa pe rand de jucatori, dintre literele care nu exista pe zaruri.

Mai departe va explic cum se joaca Silhouletters, in cele 3 variante de joc.

Varianta 1 : Observa-l, Spune-l

Aruncati zarurile, intoarceti clepsidra si 2 carti de joc Sihouetters. Toti jucatorii joaca in acelasi timp.

Incearca sa spui un cuvant care face referire la una din siluetele de pe cele doua carti de joc si incepe cu o litera indicata de unul din cele 3 zaruri. Daca nu se opune un alt jucator, atunci ia unul din jetoanele negre. Daca se opune un adversar, se supune la vot validitatea cuvantului.

In figura de mai jos aveti un exemplu cu pirati. De pilda insula poate fi identificata ca Insula daca a aparut pe zar un I, sau ca Ocean sau chiar ca Palmieri, daca au aparut O sau P.

Continuati sa identificati cuvinte pana se termina toate jetoanele negre, apoi treceti la cele albe, apoi la cel rosu.

Jetoanele negre valoreaza 1 punct fiecare, cele albe valoreaza 2 puncte fiecare, iar cel rosu valoreaza 4 punct.

Atentie la numarul de jetoane disponibile. Daca toate jetoanele negre dispar, atunci fiti pregatiti cu un cuvant nou, pentru a lua jetoane albe, care valoreaza doua puncte.

Pe masura ce se striga cuvinte, devine din ce in ce mai greu sa gasiti cuvinte noi in timpul ramas. Dupa ce expira timpul, sau jetonul rosu a fost luat, fiecare jucator isi aduna numarul de puncte obtinute. Notati scorul si jucati din nou.

Castigatorul. Primul jucator care ajunge la 30 de puncte castiga jocul.   

Nota: Pentru 2 jucatori folositi 6 jetoane negre, 3 albe, si pe cel rosu.

Varianta 2 : Observa-l, Scrie-l

Fiecare jucator ia un creion si o foaie. Aruncati cele trei zaruri, intoarceti clepsidra si doua carti de joc Silhouetters. Toti jucatorii joaca in acelasi timp. Scrieti cat de multe cuvinte posibile cu privire la oricare dintre imagini, folosind regulile de la prima varianta de joc. Aceasta varianta de joc trebuie jucata timp de 2 minute, asa ca intoarceti clepsidra inca odata cand se finalizeaza primul minut.

Castigatorul. Dupa 2 minute cititi cuvintele scrise cu voce tare. Obtineti cate un punct pentru fiecare cuvant unic, pe care nu il au si ceilalti jucatori. Daca si alti jucatori au gasit acelasi cuvant, atunci nimeni nu ia niciun punct pentru acel cuvant. Jucatorul cu cel mai lung cuvant unic primeste 2 puncte. Daca au fost identificate doua sau mai multe cele mai lungi cuvinte unice, toate primesc cate doua puncte. 

Varianta 3 : Observa-l, da-l mai departe

Intoarceti 2 carti. Fiecare jucator incepe jocul cu 3 jetoane (indiferent de culoare). Pe tura ta, arunca un zar, oricare dintre ele. Ai la dispozitie 10 secunde sa gasesti un cuvant, folosind litera indicata pe zar dupa ce l-ai aruncat la inceputul turei tale. Nu poate fi un cuvant care a fost deja spus de alt jucator in timpul acestui joc. Jocul se deruleaza de la un jucator la altul, fiecare aruncand oricare zar pe tura sa. Cand un jucator nu poate gasi un cuvant, pierde un jeton.

Castigatorul este ultimul jucator care ramane cu jetoane in mana.

Daca v-am convins ca Silhouetters este smart & funny, incercati-l :).
Il puteti cumpara de la cardgames.ro, de la Emag, sau din retelele de librarii BookCity si Librarium.

Recomandat pentru jucatori intre 6 si 99 de ani.

Numar de jucatori: 2-6

Durata joc: 15 minute.