Intro

Profit de prezentarea componentelor făcută de muck să vă prezint mecanismul de joc și concluziile mele despre Vinhos.

Jocul este tematic, urmărind 2 până la 4 producători de vin, care cumpără podgorii, le cresc producția, vând sau exportă vin, participă la târgurile de profil. Vinhos este un joc destul de complex, cotat la 4,1 de siteul de profil www.boardgamesgeek.com , dar regulile sunt relativ ușor de înțeles. Calea spre victorie poate fi însă destul de dificilă. În fiecare an jucătorii au câte două acțiuni, deci 12 în total, și mereu vor dori să facă mai multe lucruri. Vinul se face greu și necesită eforturi pe termen lung…

Mecanismul de joc

Inițial fiecare jucător își alege o podgorie din una dintre cele 8 regiuni portugheze, cu mențiunea că fiecare oferă un bonus diferit, toate foarte utile. Această alegere este primul pas în trasarea întregii strategii din joc.

Jucătorii au de ales între 9 acțiuni posibile. Unele duc la creșterea producției de vin, cum sunt cumpărarea de podgorii, fabrici de vin și angajarea de oenologi, sau la creșterea calității prin construcția de pivnițe. Alte acțiuni se referă la valorificarea vinului produs, prin export contra puncte de victorie, pe piața internă pentru bani sau prin participarea la târgul de vin, care apare în anii 3, 5 și 6.

Partea interesantă este că cele nouă acțiuni sunt în forma unei matrici de 3/3 în care jucătorii mută jetoanele pentru a performa acțiunile. În același loc se marchează și cei 6 ani cu un jeton „de taxare”. O mutare într-un spațiu adiacent liber (chiar și pe diagonală) este gratuită. Dacă mutarea se face pe spațiul cu jetonul de taxare sau non-adiacent se plătește 1.000 la bancă. Un jucător se poate mișca într-un spațiu cu alți jucători, dar le va plăti fiecăruia câte 1.000. Toate aceste costuri sunt cumulative.

Un alt mecanism interesant este distincția între banii cash și cei de cont (aflați la Banca Vinului). Achizițiile se fac cu numerar, dar banii pe vin se primesc în cont. Tot prin cont se plătesc și salariile oenologilor (1.000 pe an). Una dintre cele nouă acțiuni este accesarea acestei Bănci, prin care se pot scoate bani sau depune precum și modifica nivelul investițiilor, care duce la creșterea sau descreșterea contului în fiecare an. Singura posibilitate a jucătorilor de a face rost de cash fără a accesa acțiunea de bancă este de a scădea pe nivelul de investiții (de exemplu de la +2 la +1 se primesc 3.000 cash).

Se poate spune însă că elementul central este târgul de vinuri. Jucătorii trebuie să prezinte un vin (jetonul de vin este sacrificat) și cu cât valoarea este mai mare, ei pot folosi mai mulți experți în vin, care să le dea puncte de târg. În funcție de clasamentul punctelor de târg se acordă puncte de victorie, dar primele nu se resetează între târguri. La momentul anunțării vinului, jucătorul va alege un spațiu la târg care îi va da un bonus și posibilitatea de a folosi 2 dintre cele 4 tipuri de experți în vin. Fiecare dintre aceștia va da un bonus în puncte de târg în funcție de poziția acelui element la târg. Aceste poziții se modifică în funcție de vremea din fiecare an.

Tot la anunțarea vinului, jucătorii se pot califica pentru „califica” pentru ajutorul celor 3 manageri, care, ulterior îi lasă să performeze extra-acțiuni și să acceadă la niște bonusuri la final de joc. Acestea pot fi accesate numai prin sacrificarea unor jetoane de vin, oricare ar fi acestea.

Punctele de victorie se pot obține așadar prin participarea la târgurile de vin, prin exporturi, prin valorea contului la final de joc și prin bonusurile care se pot accesa prin manageri.

Concluzii

După primul joc am avut senzația că nu sunt multe elemente de variabilitate, și, odată descoperită strategia câștigătoare, partidele vor deveni asemănătoare. 2 partide mai târziu mi-am dat seama că am încercat să joc la fel ca prima oară, când am câștigat detașat, dar nimic nu a ieșit la fel: acțiunile s-au legat altfel iar punctajul a fost foarte diferit. Nicio partidă nu a semănat cu alta.

În realitate, fiecare acțiune a adversarilor îți poate modifica planul, cu efecte la scoringul final. Are o importanță greu de neglijat și vremea, secvențialitatea în care se vor succede bonusurile pozitive și negative de producție. Din punctul meu de vedere este cel mai bun joc economic și vă spun acest lucru după ce am jucat Agricola, Le Havre, Steam și Automobile, ca să dau doar câteva nume.

Cu siguranță nota mea pentru Vinhos este 10 și aștept cu nerăbdare jocurile următoare.

Articol scris de Arte. Vezi si alte articole scrise