DISCLAIMER: Folosirea acestor sfaturi si strategii se face pe propria raspundere, Boardgames BLOG nu garanteaza sanse de reusita 100% mereu 😀 .

Acum ca am scapat de orice raspundere, pe parcursul celor cateva zeci de jocuri de Reteaua Energetica (Power Grid) jucate, am observat si folosit cateva trucuri ce m-au ajutat sa castig sau m-au dus foarte aproape de victorie.

In primul rand, trebuie sa jucati atunci cand sunteti odihnit, cu mintea limpede si sa aveti un calculator de buzunar alaturi, eventual o foaie si ceva de scris. Stiu, suna nostim sa tot stati sa calculati, dar daca vreti sa nu va injure adversarii ca stati prea mult sa va ganditi, le puteti utiliza cu incredere.

In functie de ordinea si numarul adversarilor de la masa de joc, va puteti calcula care este cea mai buna centrala pe care o puteti cumpara in prima runda. Din experienta, batalia se va da pentru centrala de 10, alimentata cu carbuni. O optiune pentru aceasta este centrala eco-friendly de 13 ce nu foloseste niciun tip de resurse. Aceasta centrala este recomandata atunci cand va fost “furata” centrala de 10 si sunteti singurul jucator ce nu a achizitionat o centrala.

Nu plati o centrala daca ea nu valoreaza atat!

In faza de licitatie a centralelor multa lume este tentata sa licitezete pe o centrala mai mult decat face. Pretul dat pe o centrala trebuie sa fie corelat cu resursele folosite de aceasta, costul lor si numarul de orase. Reteaua Energetica este un joc de tip economic, ganditi matematic si faceti calcule!

Cumparati resurse atunci cand sunt ieftine!

Daca sunteti primul jucator ce cumpara resurse, iar acestea au preturi mici, cumparati maximul cat puteti stoca, dar aveti grija sa ramaneti si cu bani pentru cumpararea de orase. Este foarte important ca adversarii sa plateasca mai scump resursele, limitand astfel posibilitatea acestora de a cumpara mai multe orase.

Cumparati orase doar daca le puteti alimenta!

La inceput, tendinta este de a cumpara orase doar pentru faptul ca sunt mai ieftine. Mie mi se pare o strategie gresita, important este sa ai atatea orase cat poti alimenta. Pe parcursul jocului este foarte important sa ai un numar de orase ce te avantajeaza. Degeaba ai 10 orase daca tu vei alimenta in faza de birocratie doar 5.

Nu neg faptul ca uneori vei cumpara un oras doar pentru a bloca un adversar sau pentru a avea o pozitie strategica. Trebuie sa te gandesti bine inainte de a face acest pas.

Atentie la adversari!
Este foarte bine ca tot timpul sa stiti situatia adversarilor: cati bani au estimativ, cate orase pot alimenta, ce resurse au. De ce spun asta?
Pentru ca in ultimele jocuri jucate, am aplicat o strategie ce se pare ca pentru mine a dat roade (nu mereu! ).

Cuprinsi de atmosfera jocului, adversarii nu au fost atenti la mine ca in ultimele 3-4 runde nu am mai cumparat decat resurse si am acumulat sume importante de bani. Astfel, vazand limita de orase pe care le pot alimenta, am reusit sa cumpar o centrala cu numar mare de orase alimentate, reusind sa ajung in pozitia celui care va alimenta cele mai multe orase daca jocul se va termina in runda respectiva. Pentru asta, am folosit banii stransi si am cumparat numarul de orase necesare declansarii sfarsitului de joc. Pusi in fata faptului implinit, adversarii au pierdut din cauza neatentiei, mai ales ca eram printre cei mai in urma pe tabla.

Voi ce strategii folositi? Sunteti de acord cu ce am scris?