Dupa ce ne-am delectat cu prezentarea in detaliu a componentelor si am admirat miniaturile superbe, a venit momentul sa analizam mai in amanunt jocul de societate creat de Ignazio Corrao – 12 Realms. Pentru cei care nu au citit prezentarea de componente, 12 Realms este un board game cooperativ de aventura cu tematica Fantasy pentru 1-6 jucatori, avand o durata de joc estimata de 40 de minute.

Pe langa premiile sau distinctiile obtinute pana in prezent ( nominalizat la premiul BoardGameGeek – Golden Geek Best Print & Play Board Game, locul 3 in topul BoardGameGeek – Most Anticipated Party, Family, & Children’s Games of 2013, distinctia Game Salute – Seal of Approval ), revista Wired (editia italiana) a inclus de curand jocul in topul Cele mai inteligente 100 de jocuri.


Tematica

Eroii cunoscuti din povestile citite in copilarie – Ioana D’Arc, Robin Hood, Alba ca Zapada, Scufita Rosie, Spargatorul de nuci, D’Artagnan, Siegfried sau Sugar Plum Fairy – se reunesc inca o data pentru a salva cele 12 taramuri amenintate de Lorzii Intunericului. Jucatorii isi vor alege personajul preferat si vor cutreiera in lung si in lat taramurile fantastice pentru a aduna comori, artefacte sau pentru a se lupta cu armatele Lorzilor.


Componente

Nu o sa insist prea mult asupra componentelor, de ele m-am ocupat aici. Pe scurt, grafica realizata de Michael Andresakis, Marvin Aure, Ignazio Corrao, Jerome Jacinto, Ginny Rosales si Carlo Rosales, v-a transpune cu succes jucatorii intr-o lume de basm. Materiale folosite la componente sunt de calitate buna, iar miniaturile sunt realizate foarte bine, avand foarte multe detalii.


Desfasurarea jocului

La inceputul jocului, fiecare jucator isi va alege un erou din cei 8 pusi la dispozitie, luand tabla individuala de joc a acestuia, jetoanele Talent corespunzatoare si miniatura lui. Eroul se va plasa in centrul unui oras dintr-unul din Taramurile asezate in centrul mesei.

12 Realms se desfasoara pe parcursul mai multor runde, la inceputul fiecareia tragandu-se carti de Taram ce vor aduce Invadatori noi. Tot la inceputul fiecarei runde, inainte sa tragem cartile de Taram, se va verifica nivelul de Invazie. Daca acesta a ajuns peste 16, atunci cate un Lord al Intunericului apare in fiecare Taram de pe harta.

Scopul jocului este de a infrange toti Lorzii Intunericului pana cand nivelul de invazie ajunge la 20 pe oricare Taram. Pentru a infrange un Lord, pe langa jetoanele necesare, un jucator trebuie sa aiba toate cele 3 Artefacte ale taramului respectiv.



Cand ii vine randul unui jucator, in functie de ce jetoane de Talent dispune, acesta va putea face oricate actiuni din cele de mai jos, atata timp cat are jetoanele de Talent necesare:

– se poate muta intr-o regiune adiacenta platind un jeton Rapiditate (Swiftness);
– se poate confrunta cu un Invadator;
– poate revendica un Artefact;
– poate revendica o Comoara;
– poate vizita un Oras si sa cumpere o Carte Oras;
– se poate muta intr-un alt Taram (tura sa terminandu-se imediat).

Daca sunt in aceeasi regiune, jucatorii pot schimba jetoane Talent, Artefacte sau bani.


Impresii

12 Realms este unul din acele jocuri usor de invatat si usor de personalizat, cu diferite nivele de dificultate, in functie de experienta jucatorilor de la masa. Mecanicile de Area Movement, Hand Management, Partnerships sau Variable Player Powers, se imbina natural, jocul desfasurandu-se natural, lasand atmosfera de basm sa cuprinda incet-incet jucatorii.



Daca sunteti jucatori expetimentati, veti respecta regulamentul original si veti folosi in primele jocuri toate elemente puse la dispozitie impreuna cu extensiile 12 Realms: Buildings Pack, 12 Realms: Dark Lords Pack si 12 Realms: Promo Invaders Pack, veti vedea ca jocul este foarte simplu, iar Lorzii usor de invins.

Daca in schimb in jocurile de 1-3 persoane veti folosi toate cele 4 table Taram, daca veti mari numarul de carti Taram trase la fiecare inceput de runda, daca veti folosi 2 Lorzi pentru fiecare taram, veti renunta la cartile de Grajd, Bazar sau Han, veti folosi cele 4 Fortarete Negre si Cartile Eveniment, nivelul de dificultate va creste exponential.


Concluzie


Sunteti in cautarea unui joc de familie usor, cooperativ, ce nu necesita mult timp pentru explicarea regulilor, dar care sa se poate transforma si intr-un joc greu facand mici ajustari la inceput? 12 Realms este perfect pentru voi!

Avand posibilitatea de a personaliza nivelul de dificultate, veti avea in fata voastra un joc de dificultatea dorita, putand sa-l jucati fie cu cei mici, dar si cu cei mari. Miniaturile superbe, eroii de poveste, dar si grafica atractiva, va vor tine lipiti de masa de joc, petrecand momente de neuitat impreuna cu cei dragi.

Vor reusi oare Alba ca Zapada, Scufita Rosie, Spargatorul de nuci, D’Artagnan, Ioana D’Arc sau Robin Hood, sa-i invinga pe Lorzii Intunericului?


Pentru cei interesati de achizionarea jocului 12 Realms, cei de la Lex Games sunt distribuitori exclusivi pentru Romania ai produselor Mage Company.