Poze_targ_Spiel_Essen_Internationale_Spieltage_2014_10

Dupa cum va anuntam aici, am fost si in acest an la cel mai mare targ international de jocuri de societate din Europa, Spiel. Asta inseamna ca avem de adaugat un nou capitol la jurnalul nostru ludic: Spiel 2014! 🙂

Pentru cei care nu stiu, targul international Spiel 2014, Internationale Spieltage 2014 pe numele sau complet, s-a desfasurat in Essen, Germania, pe parcursul a 4 zile: 16-19 octombrie 2014.

De data aceasta am ales pentru avion varianta Blue Air, pe Koln, cu plecarea miercuri, 15.10.2014, dis de dimineata, si intoarcerea luni, 20.10.2014. In luna februarie 2014 cand am vrut sa cumparam noi bilete de avion, cei de la Lufthansa aveau niste scoruri fooarte mari… Aceeasi varianta au ales-o inca doi pasionati de board games, George (nqq) si Cristina, pe care i-am cunoscut chiar in aeroport, astfel ca asteptarile la portile de imbarcare au fost mult mai usoare datorita discutiilor despre jocurile dorite/luate de la targ.

Cu mici peripetii (greva celor de la caile ferate, trenuri anulate sau cu intarzieri destul de mari), am ajuns in sfarsit in Essen, la acelasi hotel Ibis de langa gara, Essen HBF.

La Ibis am stat 7 romani, printre care Alex si Alexandra de la Lex Hobby Store. Pentru ca drumul lor a fost cu mai multe peripetii (aceeasi greva, combinata cu descoperirea unei bombe din Al Doilea Razboi Mondial in apropierea aeroportului din Dusseldorf), cu ei si cu Vlad P. ne-am vazut de abia seara tarziu.


Prima zi de targ – Joi, 16 octombrie 2014

Prima zi de targ am inceput-o in forta, cu o partida de ZhanGuo la standul celor de la What’s Your Game?. ZhanGuo este un board game pentru 2-4 jucatori, bazat pe mecanicile de Hand Management si Variable Player Powers, plasat in China antica.


Poze_targ_Spiel_Essen_Internationale_Spieltage_2014_23


Dupa ZhanGuo, am continuat plimbarea pe la standuri si achizitiile, trecand si pe la standurile romanesti: NSKN Games si Mind Fitness Games. Despre cele doua standuri si ce jocuri au adus va vom povesti mai pe larg cu alta ocazie.


Poze_targ_Spiel_Essen_Internationale_Spieltage_2014_26

Poze_targ_Spiel_Essen_Internationale_Spieltage_2014_25


Urmatorul joc incercat a fost The Staufer Dynasty, la standul Z-Man Games, un board game pentru 2-5 jucatori cu tematica medievala ce foloseste mecanici precum Area Control/Area Influence, Modular Board si Set Collection, in care jucatorii sunt niste nobili din secolul 12, ce il insotesc pe regele Henry VI in vizita sa prin regiunile din Europa controlate de familia Staufer.


Poze_targ_Spiel_Essen_Internationale_Spieltage_2014_4


Prima zi de targ s-a incheiat cu Prohis, un joc de carti de bluff pentru 3-6 jucatori. Jucatorii sunt niste contrabandisti ce incearca sa aduca in depozitele lor cat mai multe transporturi de marfuri (legale sau ilegale). Dar nu este asa de simplu, poti verifica transporturile adversarilor trimitand politisti, sau de ce nu, te faci ca nu vezi transportul respectiv si mita primita vine in depozitul tau 🙂 .


Poze_targ_Spiel_Essen_Internationale_Spieltage_2014_5


Cum deja hranisem foamea ludica, trebuia sa rezolvam si problema stomacelelor din dotare. Daca pana acum eram fani declarati ai restaurantului Tacos Mexican Bar & Restaurant de pe langa mall-ul Limbecker Platz, dupa ce am asteptat mai mult de jumatate de ora o halba de licoare nefiltrata Franziskaner, ne-am schimbat cartierul general destul de aproape de Ibis: Maredo Steakhouse. Servirea este destul de rapida, berea la fel de buna, iar mancarea ceva mai variata ca la Tacos. “Grupului Ibis” s-au alaturat si Cristina T., Marius si tanarul board gamer Alex.


Poze_targ_Spiel_Essen_Internationale_Spieltage_2014_7

Poze_targ_Spiel_Essen_Internationale_Spieltage_2014_8

Poze_targ_Spiel_Essen_Internationale_Spieltage_2014_9

Poze_targ_Spiel_Essen_Internationale_Spieltage_2014_2


In sala restaurantului de la Ibis, dar si la barul de langa receptie, in fiecare seara, jucatorii pasionati iau cu asalt mesele, transformandu-le in mese de joaca. Nici noi nu am stat deoparte, jucand inca o partida de Prohis. Dupa ce am terminat jocul, cum deja era trecut de ora 1 noaptea, am zis ca trebuie sa mergem la somn, ne asteptau inca 3 zile pline de targ.

Cam asa arata loot-ul dupa prima zi de targ:


Poze_targ_Spiel_Essen_Internationale_Spieltage_2014_6


A doua zi de targ – Vineri, 17 octombrie 2014

Pe agenda celei de-a doua zile de targ am avut programate cele doua intalniri pentru inmanarea trofeelor Jocul Anului in Romania 2013, Incepatori si Avansati.

Pana la prima intalnire, am incercat Realm of Wonder la standul celor de la Mindwarrior Games, un board game pentru 2-6 jucatori ce intra intr-o lume fantastica, cu continente in miscare, unde vor trebui sa indeplineasca anumite task-uri pentru ca apoi sa se intoarca in castelul Regelui. Cu un mix de control teritorial, zaruri, jucat de carti si ceva bluffing, Realm of Wonder nu prea ne-a convins.


Poze_targ_Spiel_Essen_Internationale_Spieltage_2014_11


In jurul orei 11.00 ne-am intalnit cu ceilalti doi membri ai juriului Jocul Anului in Romania prezenti la targ, Lucian Pleianu (a.k.a Chuckila) si Mihai Ungureanu (omucu), si ne-am indreptat spre standul celor de la Stronghold Games, unde aveam intalnire cu Nuno Bizarro Sentieiro si Paulo Soledade, designerii jocului Madeira, castigatorul premiului Jocul Anului in Romania 2013 – Avansati. Poza de grup am facut-o la standul celor de la What’s Your Game?, editura care a produs Madeira.


Poze_targ_Spiel_Essen_Internationale_Spieltage_2014_24


Pana la ora 13:30 ne-am mai plimbat pe la standuri, am mai facut ceva poze. Ce se intampla de la ora mentionata anterior? Urma sa testam un board game interesant ce va avea in curand proiect pe KickstarterTrickerion: Legends of Illusion.

Actiunea este plasata intr-o lume magica inspirata din sfarsitul secolului 19, Magoria, in care jucatorii sunt niste magicieni ce se lupta pentru a castiga mostenirea unui magician celebru si foarte puternic, Marele Dahlgaard. Mostenirea acestuia consta intr-o piatra speciala, Trickerion, cea care ii da si puterile sale. Despre joc o sa mai povestim, pentru ca in ciuda explicatiilor imbarligate si adormitoare oferite de Richárd Ámann, este un joc ce merita sustinut si adus in colectia personala.


Poze_targ_Spiel_Essen_Internationale_Spieltage_2014_27


In jurul orei 16:00 ne-am intalnit cu Yves Menu de la Hurrican pentru a lasa trofeul Rise of Augustus, Jocul Anului in Romania 2013 – Incepatori. Din pacate designerul jocului, Paolo Mori, nu a putut ajunge la targ.

Pentru ca mai aveam ceva timp pana la inchiderea targului, am incercat la standul Purple Games jocul de carti 27th Passenger: A Hunt On Rails, un joc de deductie pentru 3-6 jucatori realizat de designerii Christos Giannakoulas si Manolis Zachariadis. Jucatorii, parte a unui grup de asasini, se amesteca printre cei 27 de pasageri dintr-un tren ce pleaca din Manhattan si trebuie sa ajunga in Staten Island. Pana la destinatie, trebuie sa ramai ultimul asasin nedescoperit si sa nu fi ucis de ceilalti.


Poze_targ_Spiel_Essen_Internationale_Spieltage_2014_12


Cea de-a doua zi de targ am incheiat-o la standul celor de la Mind Fitness Games unde am ascultat explicatiile ultimul joc semnat József Dorsonczky (Six Making) – Charta Krymenesiae. Un joc abstract pentru 1 pana la 4 jucatori ce va va pune neuronii la treaba intr-un mod inteligent, fie ca jucati singuri sau cu alti jucatori.

Seara de Vineri s-a terminat tot in Maredo, intr-o formula extinsa, cu 16 jucatori pofticiosi. Aveti dovezile mai jos, alaturi de loot-ul zilei de vineri:


Poze_targ_Spiel_Essen_Internationale_Spieltage_2014_3

Poze_targ_Spiel_Essen_Internationale_Spieltage_2014_15

Poze_targ_Spiel_Essen_Internationale_Spieltage_2014_14

Poze_targ_Spiel_Essen_Internationale_Spieltage_2014_13


A treia zi de targ – Sambata, 18 octombrie 2014

Ziua de Sambata am inceput-o cu un joc de The Ancient World, realizat de designerul Ryan Laukat (Un imperiu in 8 minute). Plasat intr-o lume uitata de timp, The Ancient World se poate juca de catre 2 pana la 4 jucatori, fiind construit in jurul mecanicilor Hand Management, Set Collection si Worker Placement. Noua ne-a placut, acesta facandu-si imediat loc pe lista de achizitii.

Restul zilei a fost dedicata plimbarilor pe la standuri si fotografiilor.

Dupa ce ne-am intors la hotel si am testat spatiul din trollere, seara am incheiat-o in restaurantul hotelului Ibis, incercand una dintre achizitii, Hyperborea. O scurta prezentare a jocului gasiti aici.

Dupa Hyperborea au urmat alte 2 partide de Prohis.

Loot-ul zilei de sambata a aratat astfel:


Poze_targ_Spiel_Essen_Internationale_Spieltage_2014_18


A patra zi de targ – Duminica, 19 octombrie 2014

Cea de-a patra zi de targ am inceput-o cu Royals, un board game realizat de designerul Peter Hawes pentru 2 pana la 5 jucatori, bazat pe mecanicile de Hand Management si Area Control. Jucatorii devin parte a unor case nobile ale secolului 17 si se lupta pentru suprematia Europei.


Poze_targ_Spiel_Essen_Internationale_Spieltage_2014_20


Dupa partida de Royals am dat o fuga pentru a-l incuraja pe Mihai Ungureanu, reprezentantul Romaniei la Campionatul Mondial de Carcassonne 2014. Din pacate, drumul lui Mihai in competitie a fost destul de scurt, acesta plasandu-se la sfarsit pe locul 18 din 34 de jucatori (32 de tari).


Poze_targ_Spiel_Essen_Internationale_Spieltage_2014_21


Ultimul joc incercat in cadrul targului a fost Black Fleet, un board game de familie pentru 3-4 jucatori semnat de designerul Sebastian Bleasdale. Folosind mecanici precum Pick-up and Deliver si Variable Player Powers, Black Fleet este un joc cu pirati si urmariri navale, jucatorii incercand sa transporte cat mai multe bunuri pentru a face cat mai multi bani.


Poze_targ_Spiel_Essen_Internationale_Spieltage_2014_22


Dupa ce ne-am mai plimbat pe la standuri si am facut ultimele achizitii (playmat-uri, jocuri mici (de buzunar), sleeve-uri, pahar de zaruri), ne-am luat la revedere de la ceilalti romani prezenti la targ si am plecat spre hotel.

Seara s-a incheiat cu facutul bagajelor si pregatirea pentru plecare. Din pacate, din cauza unei masele ce s-a gandit sa vina si ea cu ceva loot de Essen, lucrand pana dimineata la o umflatura mare si frumoasa, n-am reusit sa ajut Oitza la impachetarea jocurilor si la bagaje. Dar a facut o treaba foarte buna, jocurile ajungand acasa fara nicio lovitura! 😀


Poze_targ_Spiel_Essen_Internationale_Spieltage_2014_1


Concluzii

Desi ai putea zice ca mergand pentru a patra oara la targul Spiel nu are ce sa te mai surprinda, pentru mine emotiile sunt la fel de puternice de fiecare data. Sa vezi hale intregi cu standuri cu mii de jocuri, sa iti cumperi cele mai noi titluri, sa cumperi la preturi mici jocuri bune, ceva mai vechi, sa treci pe langa designeri cunoscuti si sa te fotografiezi cu ei, sa il vezi pe Stefan Feld aproape in fiecare seara in restaurantul Ibis transformat in sala de joaca… pentru mine sunt lucruri de nepretuit. Sa te intalnesti cu multi romani, la fel de pasionati ca si noi, sa ii vezi cum alearga pe la standuri dupa precomenzi, math-trade-uri, designeri, mese libere la diferite standuri… SUPERB!

Timp de 4 zile de targ Spiel te incarci cu multa energie pozitiva, desi, fizic, cand vei pleca, poate ca vei fi mai obosit decat atunci cand ai venit acolo.

Trecand cu usurinta peste greva cailor ferate si a maselei care si-a facut de cap mai toata saptamana de dupa targ, Spiel 2014 a fost o experienta placuta si productiva, reusind sa incerc 10 jocuri diferite pe tot parcursul targului. Daca mai pui si cele 14 jocuri noi intrate in colectie… Ce as putea sa mai imi doresc??? Stiu! Timp sa le joc si mai mult spatiu de depozitare ! 😀

Mai jos aveti poze cu targul Spiel 2014, iar in perioada urmatoare vom publica mai multe articole despre standurile firmelor romanesti, standurile altor edituri mari, cosplayer-ii de la targ, primele impresii asupra unor jocuri incercate la targ sau din cele cumparate. Enjoy!