Mark Hopkins

Mark Hopkins

Castigi 7 puncte daca ai emis cele mai putine certificate de actiuni.

 

 

Mark Hopkins, Junior (1 septembrie 1813 – 29 martie 1878) a fost unul dintre cei 4 investitori principali care au pus bazele companiei de cale ferata Central Pacific impreuna cu Leland Stanford, Charles Crocker si Collis Huntington in 1861.

Hopkins este fiul lui Mark Hopkins, Senior si al Anastasiei Lukens Kellogg (cei doi fiind verisori de grad 1). Familia s-a mutat la St. Claire, Michigan.

Hopkins Senior a murit in 1828, iar Hopkins Junior a parasit scoala pentru a se angaja ca functionar. In 1837 a studiat dreptul impreuna cu fratele sau Henry, dar a schimbat mai multe domenii de activate. A fost partener in firma numita Hopkins si Hughes, apoi contabil, iar mai tarziu manager la James Rowland and Company.

Familia s-a mutat in St. Clair, Michigan in 1824.

Cand a inceput Goana dupa Aur din California, Hopkins a infiintat compania New England Mining and Trading, un grup de 26 de barbati ce au investit fiecare cate 500 de dolari pentru a cumpara si trimite bunuri in California pentru a le vinde. Pe 22 ianuarie 1849 Hopkins a parasit orasul New York la board vasului Pacific. Dupa ce a inconjurat Cape Horn, nava a ajuns in San Francisco pe 5 august 1849.

Hopkins a deschis un magazin in Placerville, California, dar nu a avut succes si s-a mutat in Sacramento unde a deschis un apozar in 1850 impreuna cu prietenul sau Edward H. Miller. Miller va ajunge mai tarziu secretar la Central Pacific Railroad.

Pe 22 septembrie 1854 in New York, Hopkins se insoara cu verisoara sa de gradul intai, Mary Frances Sherwood.
In 1855, Hopkins si Collis P. Huntington au infiintat Huntington Hopkins and Company a opera o afacere cu utilaje si fier in Sacramento.
In 1861, ca parte a The Big Four, a fondat compania de cale ferata Central Pacific. Uneori numit “Unchiul Mark”, el era cel mai batran din cei 4 parteneri si recunoscut ca fiind avar (se spunea ca el stia cum sa scoata 106 centi dintr-un dolar), o reputatie ce i-a adus postul de trezorier al companiei.

In ciuda avaritiei sale, sotia sa a reusit sa-l convinga sa construiasca un conac in varful dealului Nob din San Francisco, California, in vecinatatea celorlalti fondatori ai Central Pacific. Constructia a inceput in 1875.

Hopkins incepuse sa aibe probleme de sanatate si a murit intr-un tren al companiei in apropiere de Yuma, Arizona in 1878, casa nefiind terminata.
El este ingropat in cimitirul Old Sacramento City din Sacramento, California.

Articolul are ca sursa Wikipedia si cartea de joc din Railroad Tycoon.